Осъдиха застраховател да плати 30 000 лв. обезщетение на пострадало при ПТП дете

0
Окръжен съд – Русе отказа да задържи под стража

Окръжен съд – Русе осъди ЗК „Лев инс“ АД гр. София да плати обезщетение в размер на 30 000 лв. за претърпени неимуществени вреди дете, пострадало при пътно-транспортно произшествие.

На 11.10.2021 г. около 13,50 ч. 11-годишната К. Г. се намирала на светофара точно преди бензиностанция „ОМВ“ в жк „Дружба 3“ и искала да продължи пътя си към кв. „Чародейка“. Светофарните уредби не работели. Камион, движещ се в крайната дясна  пътна лента в посока гр. Варна спрял, за да й даде път и детето тръгнало да пресича платното за движение по пешеходната пътека. Достигайки лявата лента, било блъснато от „Джип Чероки“. Шофьорът веднага качил момичето в автомобила си и го закарал в Спешна помощ. Там се установило, че дясната ръка била счупена, лекарите я гипсирали и предписали домашно лечение. Поради настъпило усложнение (разместване на счупените кости), две седмици по-късно се наложила хоспитализация за 3 дни и операция. Майката сезирала застрахователната компания, в която била направена застраховката „Гражданска отговорност“ на „Джип“-а, но в определения от закона срок нямало произнасяне, поради което предявила иск пред Окръжен съд – Русе.

Приетите по делото експертизи установили, че автомобилът се е движел със скорост 10-15 км/ч, а тялото на К. Г. не се е качвало на предния капак вследствие на удара. Възстановителният период след такова счупване е 2,5 – 3 месеца. Медицинската прогноза е за пълно възстановяване на функцията на дясната ръка.

 

Отчитайки заключенията на вещите лица, Окръжен съд – Русе прие, че като не е осъществил дължимото поведение и не е спрял преди мястото на удара, водачът на „Джип“-а виновно и противоправно е блъснал детето. Безспорно, получените от момичето телесни увреждания са с продължителен възстановителен период, свързан със силни болки и страдания, нужда от чужда помощ в елементарните дейности. Същите са били съпроводени и с психически дискомфорт и страх, отразили се негативно на крехката му психика. Съобразявайки всичко това, съдът прие, че справедливият размер на застрахователното обезщетение възлиза на 30 000 лв. и уважи предявения иск изцяло.

Възраженията от страна на ответника за съпричиняване са отхвърлени, тъй като няма доказателства за внезапната поява на детето, а напротив – то е предприело пресичане, след като друг автомобил му е предоставил предимство.

Решението на Окръжен съд – Русе подлежи на обжалване в двуседмичен срок.

 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук