Още 150 машини за гласуване се появиха на летище „София“

0
Снимка: БГНЕС

Още 150 машини за гласуване се съхраняват на склад на летище „София“. Това стана ясно по време на заседанието на Централната избирателна комисия (ЦИК), пише „Сега“. Оттам нямат представа за какво ще се използват устройствата, тъй като те не са част от обществената поръчка за доставка на машини за президентските и парламентарни избори идната неделя.

Това е втора, изненадваща „порция“ машини. През уикенда от ГЕРБ заподозряха, че се готви фалшификация на изборите, тъй като в склада, в който жандармерията пази устройствата, има и още един пълен контейнер. Оказа се, че става дума за 228 машини. От доставчика – „Сиела Норма“ – обясниха, че те не са част от българската обществена поръчка и те планират да ги изнесат за Грузия. В рамките на последвалия скандал стана ясно, че полицията не им е позволила да си приберат машините преди да получил инструкции от ЦИК.

От последното заседание на комисията обаче се разбира, че те не знаят и за останалите 150 машини.

„Мисля, че е крайно време тези въпроси да бъдат зададени към „Сиела Норма“. Защото оставам с усещането, че всичко е съсредоточено само върху ЦИК, а очевидно тя не е вносител, нито възложител на закупуването на машините, които в последно време се оказва, че „Сиела Норма“, в качеството на не знам каква, транспортира и съхранява“, заяви председателят на комисията Камелия Нейкова.

От ЦИК ще завяват официално на прокуратурата и МВР, че не знаят какви са машините. Освен това ще поискат те да не бъдат освобождавани от склада, докато казусът не се изясни.

По-рано от фирмата доставчик протестираха, че партидата от 228 машини все още е задържана. Те искат устройствата да бъдат освободени, за да ги преместят в свой склад.

 

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили