Още една съмнителна поръчка за джипове в МВР?

0

МВР е провело още една подозрителна поръчка за купуване на автомобили с европейски пари. Това сочи проверка на Антикорупционния фонд (АКФ).

Организацията е прегледала търг за доставка коли на граничната и националната полиция. Тук отново става дума за високопроходими автомобили. Общата стойност на търга в 6,1 млн. лв. без ДДС., като поръчката е разделена на две позиции – 51 коли за националната полиция и 70 за граничната.

Според АКФ прави впечатление, че в условията на поръчката не е било заложено изискване за предишен опит на изпълнителите. Автомобилите трябвало да са нови, но не е посочена след коя година най-рано трябва да са произведени. Посочено е още, че цената ще има 60% тежест при избор на изпълнителя, което значи, че евтината кола ще спечели.

Поръчката е разделена на две позиции. Победител по едната е фирмата „Асебо“ ЕООД, която няма никакъв опит в доставката на автомобили. Другият победител е „Мото-Пфое“.

„Рядко сме попадали на такава обществена поръчка, в която на практика доставчикът не казва нито каква марка автомобил ще достави, нито какъв модел“, заявяват по този повод от АКФ.

Според тях заложените в поръчката критерий не отговарят на терминологията, която европейското законодателство използва, когато става дума за високопроходими автомобили. Те посочват, че парите са отпуснати от ЕК на база подписано споразумение, но то е само на английски език.

„Използваният в споразумението термин “all-terrain vehicle” не отговаря на директивите и регламентите на ЕК по категоризация на автомобилите, където верният термин на английски език e “off-road vehicle”, преведено в българската версия на актовете на ЕК като “автомобил с повишена проходимост”. Въпреки този неточен термин в споразумението, от цялостния му текст става ясно, че се договаря обновяване на парка на МВР точно от автомобили с повишена проходимост“, пишат от организацията.

Те посочват още, че страната ни първо е декларирала, че има нужда от доста по-големи суми за покупка на техника. В крайна сметка обаче е похарчила далеч по-малко. Такъв пример е поръчката за купуването на 290 джипа от свързаната с бизнесмена Гриша Ганчев компания „Българска автомобилна индустрия“. Този търг бе посочен от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за проблемен, защото МВР едностранно е изменило критериите за автомобилите и е купило по-нисък клас коли. За тези джипове първо са заложени 28 млн. лв. Платени са обаче 12 млн. лв.

„Драстичното разминаване от близо 60% от прогнозната цена е индикатор, че някъде по веригата от Брюксел до подаването на офертите в МВР се е получило сериозно разминаване между спецификациите за автомобилите и предвидения за тях бюджет. Икономията” от близо 16 милиона лева няма как да е останала незабелязана от  ръководството на МВР, стартирало поръчките, нито от ръководството, което е подписало договорите, което подлага под съмнение техните изказвания за незнание по въпроса за закупените по-нисък клас автомобили. Значителното разминаване между прогнозна и постигната цена в една обществена поръчка е класически индикатор за нередност, който има нужда от детайлен одит, а такъв не е направен“, пишат от АКФ.

Най-добрата агенция за подбор на персонал