Още пари за учителите

0

Допълнителни пари ще получат учителите, които работят  в дистанционна и реална среда, заради заболели ученици. Това  е съобщил министърът на образованието Красимир Вълчев, по време на национална конференция, посветена на образованието „ Образование 4.0“.

По думите на министъра,  „допълнителното заплащане ще е  компенсаторно, заради допълнителното натоварване на учителите.

Вълчев е изчислил също, че при наличие на 200 заболели дневно в страната с COVID-19 , то поне 10-15 от тях ще са ученици и учители, което налагало тази гъвкавост в обучението.

Само преди дни Народното събрание  узакони   дистанционното обучение в българското образование,  без епидемична обстановка.

 

Пред форума просветният министър е казал също, че до момента 500 семейства от страната са заявили желание децата им да не ходят на училище в реална  среда, а да се обучават дистанционно.

По повод упреците, че голяма част от ученици, които не са се включвали в онлайн  обучението през миналата година,  заради липса на лаптопи, министърът на образованието е казал, че в случая  се касае не за липса на устройства за обучение , а за нежелание да се учи.

Въпреки това вече са заявени 70 хиляди нови лаптопи, които ще са  за ученици,  чиито семейства не могат да си го позволят.