Още три плажа стават защитени зони

0
Снимка: Unsplash

Три от малко останалите незастроени плажове по Черноморието стават защитена зона, реши правителството в сряда. „Корал“, „Кара дере“ и „Иракли“ влизат в „Натура 2000“, което би трябвало да направи невъзможно строителството там.

„Това е огромна победа за българската екология, това е победа и за българската икономика“, коментира след правителственото заседание икономическият министър Кирил Петков. Той намекна, че големи филмови компании като „Дисни“ и „Нетфликс“ имали интерес да снимат да снимат продукции у нас и тези плажове били подходящо място.

Според Петков това е стъпка към развиването на туризъм с висока добавена стойност. Екоминистърът Асен Личев, който в вносител на предложението, добави, че целият министерски съвет бил единодушен за приемането му.

Природозащитници от години водят битка за запазването на тези плажове. Едновременно с това инвеститорският интерес към малкото останали диви плажове не стихва. Въпреки многобройните протести и нестихващото гражданско недоволство на „Иракли“ например бе допуснато строителство – там се появиха нови бунгала преди няколко години.

Най-добрата агенция за подбор на персонал