Осигуряват маски за общопрактикуващите лекари

0
141

Днес ще бъдат осигурен защитни маски за всички общопрактикуващи лекари в страната, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му, до края на деня ще бъдат доставени 8 000 броя маски. Вече има създаден логистичен център, който да управлява доставките на средства и материали.

Дончев каза още, че ако щабът препоръча по-строга мярка за карантина на по-рисковите групи – например най-застрашената група от възрастните хора, „ние ще я спазим, но това значи и по-сериозна работа на службите за социален патронаж. Работи се в момента, до няколко дни ще бъдем готови и с финансите, и с мерките, ако е необходимо възрастните да са под карантина, да ги подсигурим с всичко“.

Директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР комисар Николай Николов заяви, че са осигурени 38 000 броя високо специализирани маски за лекари, които работят в болници с пациенти с коронавирус, те са разпределени чрез 28-те регионални здравни инспекции. Еднократните маски са 79 000 броя, от които 47 000 за болници и центрове за спешна медицинска помощ, 32 000 за държавни институции, които работят с граждани, предимно на граничните пунктове.

Очаква се днес от Турция да пристигнат 89 950 броя еднократни защитни костюми, както и 3590 многократни защитни костюми, произведени от български фирми.