Оставиха кмета на Исперих в ареста

0
Окръжен съд – Русе отказа да задържи под стража

Градоначалникът бе привлечен като обвиняем за това, че края на февруари е направил опит да убие двама горски надзиратели и горския стражар на резервата „Воден“.

Пред втората инстанция адвокатите на Басри са възразили срещу начина, по който се води досъдебното производство. Според защитата на кмета прокуратурата нагласява доказателствата, за да бъдат удобни за обвинителната теза. Те настояват, че в момента на стрелбата кметът е бил на близо 10 км от резервата „Воден“ и няма как да е съпричастен към изстрелите. Градоначалникът наистина притежавал 4-5 карабини, държани в Ловната хижа на община Исперих, които доброволно предал на разследващите. Адвокатите припомниха, че при огледа на местопроизшествието не са намерени гилзи или проектили и настояват, че кметът няма нищо общо с престъплението, за което се разследва.

Според Варненския апелативен съд обаче, в настоящия етап от досъдебното производство адекватна и законосъобразна е най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“. Втората съдебна инстанция е потвърдила извода на Разградския окръжен съд, че събраните в хода на разследването доказателства и материали обосновават предположението, че Бейсим Басри е съпричастен към повдигнатите му обвинения.

ДНК експертизата на камуфлажната качулка, открита на местопрестъплението, категорично установява генетичен материал единствено от кмета Шукри. В подкрепа на обоснованото предположение са и изводите на другите експертизи, извършени в хода на разследването. Престъплението е изключително тежко и с висока обществена опасност. Долната граница на наказанието, което законът предвижда за опит за убийство на длъжностни лица, е 15 години „лишаване от свобода“. Това основание, както и обстоятелството, че Басри би могъл да въздейства върху свидетели и така да извърши ново престъпление, са допълнителните аргументи на съда за потвърждаване ареста на кмета.

Определението, с което Варненският апелативен съд потвърждава първоначалното задържане под стража на Бейсим Шукри, не подлежи на обжалване.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук