От четвъртък: Зелен сертификат и за антитела

0
Снимка: БГНЕС

От четвъртък хората с антитела ще могат да получат зелен сертификат, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров. Документът ще се издава след доказано с лабораторно тестване наличие на антитела. Ще се изследва за наличието на igg антитела, тъй като те са са най-дълго живеещите антитела като имунен отговор. Нормата ще е 150 бала на милилитър.

Сертификатът ще важи 90 дни, обясни Кацаров. Удостоверението ще се издава през сайта his.bg. То ще важи само за територията на България и няма да улеснява пътуването в чужбина.

Целта е сертификатът да се дава не само на преболедували, но на защитени хора, заяви вирусологът проф. Радка Аргирова.

„Протектиран означава да не се получи тежко заразяване и смърт. Защото хората, които не са заразени или имунизирани, по съвсем друг начин прекарват заболяването“, обясни тя.

Такъв сертификат ще могат да получат и хората, които официално не са били регистрирани като ковид болни – например ако са се тествали у дома с антигенен тест от аптеката.

Документът ще може да се изтегли от his.bg с референтния номер на изследването от лабораторията. Ще се работи с редица тестове, които улавят антитела, обясни проф. Ива Христова, която е директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите й няма да има конкретен тест, който ще се ползва за изследване на антителата.

 

зарядни станции за електромобили