От непълнолетните няма да се иска зелен сертификат

0
Стойчо Кацаров, Снимка: БГНЕС

Изискванията за зелен сертификат още не са влезли в сила и вече се променят. Подобен пропуск няма да се иска от лица до 18 години, съобщи пред бТВ здравният министър Стойчо Кацаров. В първия вариант само децата до 12 години можеха да влизат навсякъде без доказателство за ваксина, преболедуване или отрицателен тест. В последния момент е решено възрастта да се вдигне до 18 години.

Остават и много неясноти относно контрола на сертификата. Според Кацаров хората, които ще го проверяват, например служители на заведения, магазини или институции, няма как да знаят дали той е истински. Това било работа на други служби. Така се оставя голяма възможност за фалшификации.

Здравното министерство публикува заповедта за зеления сертификат

Според здравния министър въвеждането на зелен сертификат е по-добър вариант от налагането на локдаун. Така ще има възможност хората да работят и да общуват, обясни той.

Кацаров, който до преди няколко дни твърдеше, че здравната система е натоварена, но се справя, вече смени тезата. Според него опасността да няма достатъчно места в болниците е реална.

„Народът е изправен пред огромно изпитание. Повечето хора не си дават сметка за мащаба на действието. Ще сме изправени много скоро пред ситуация да сме силно затруднени да осигурим легла за болните“, каза Кацаров.

По думите само след 2-3 дни леглата ще свършват, ако ежедневно в болници постъпват по 1000 души. За последното денонощие настанените са 895.

зарядни станции за електромобили