„От Поломието до Дунав заедно“ събра хиляди край Стълпище

0

Хиляди хора от цялата страна се събраха в местността Стълпище, община Иваново, за да се насладят на богатата програма автентичен фолклор, поднесена от участниците в събора „От Поломието до Дунав заедно“.
В тържествата се включиха много местни самодейци и професионални изпълнители, а също и фолклорни състави от други региони. Празненствата бяха съпроводени от изложби на местни плодове, зеленчуци, вино и мед. Идеята на организаторите е по този начин да популяризират природните красоти на Поломието, археологическите резервати и туристическите маршрути край Иваново. Припомняме, че тук се намира един от седемте в страната и единственият в областта паметник на културата, вписани в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а именно Ивановските скални църкви.
Масите бяха отрупани с домашно приготвени храни и напитки от седем села – Тръстеник, Божичен, Щръклево, Иваново, Мечка, Кошов и Пиргово, а в концертната програма се включиха 15 местни самодейски групи и редица индивудуални изпълнители. Богатият им репертоар включваше някои от най-познатите и обичани народни песни. Сред тях бяха „Северино“, „Алтън Яно“, „Чие това момиче“, „Вила ѝ мома, Лазаре“, „Тръгнала Неда“, „Китка ти падна, Дено“, „Зоро, ле, зоро“, „Брала е мома, Лазаре“, „Дунаве, бели, Дунаве“, „Снощи Калина сгодихме“, „Чула е мама, Радо ле“ и много други. В програмата взеха участие още 10-годишният Денислав Иванов от Националното училище по изкуствата в Русе, както и група „Пловдив“, а също и русенската фолклорна група „Кукери“ с ръководител Цецко Колев.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук