От следващата седмица ще има нови мерки. Заведения засега няма да се затварят

0
Снимка: Unsplash

Oт следващата седмица у нас ще бъдат въведени нови противоепидемични мерки заради сериозния ръст на заразени с коронавируса. Ограниченията ще са на национално ниво, т.е. регионален подход няма да има. Засега затваряне на заведения не се предвижда. Работното им време обаче ще бъде ограничено, вероятно до 23 ч.

„Ако имахме по-висок процент ваксинирани, вместо с капацитет 30%, тези места щяха да работят на 50%. Но към момента за затваряне на заведения и барове не се говори. Според колегите е разумно работното им време да се намали – до 23 часа”, заяви пред Нова телевизия проф. Мира Кожухарова, която е съветник на здравния министър.

Самият Стойчо Кацаров пък каза пред бТВ, че според анализ на здравните власти основният източник на заразата са масовите събирания.

Covid-19: Почти 7% станаха положителните проби

„Това, което ни тревожи, не е мащабът, а скоростта, с която расте заразата“, коментира той.

България вече е в разгара на четвъртата вълна, каза пък главният здравен инспектор Ангел Кунчев пред БНТ. Най-засегнати са хората между 20 и 40 години, обясни той.

„От самата първа вълна не се уморявам да повтарям, че определящо е поведението ни, независимо къде се намираме, заяви Кунчев и даде пример – има ли отстояние между масите, има ли дезинфекция, носят ли се маски. прочиства ли се въздухът“, каза Кунчев.

Според него трябва да има кампания в социалните мрежи, за да се засили ваксинацията.

Най-добрата агенция за подбор на персонал