От утре: 10 дни карантина за прибиращи се българи без отрицателен PCR тест

0

От утре, 2 февруари, до 30 април, влизащите в страната български граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваващи на територията на Р България и членовете на техните семейства задължително трябва да представят документ за отрицателен PCR тест.

Това се казва в заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов, публикувана на сайта на министерството.

Тези, които не представят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането у нас PCR-тест, се поставят под карантина за срок от 10 дни. Карантината може да бъде отменена при отрицателен резултат от PCR-тест, извършен 24 часа след пристигането в България. Карантината се отменя в срок до 24 часа от предоставянето на документа, показващ отрицателен резултат от PCR-тест.

В заповедта се казва още, че директорите на регионалните здравни инспекции могат да отменят карантината на съответната група лица, пристигнали у нас в периода 29 януари – 1 февруари. Условието е гражданите да представят документ, показващ отрицателен резултат от проведено в срок до 24 часа от влизането в сила на настоящата заповед PCR-изследване. В тези случаи карантината се отменя до 24 часа след предоставянето на документа.

Пълния текст на заповедта можете да видите ТУК