Отбелязват с поход подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

0

С тридневен поход ще бъде отбелязана 155-ата годишнина от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг на река Дунав, съобщават от Областната администрация в Русе, които са организатори на проявата.

Походът ще се проведе в периода 14 – 16 юли, като и тази година началото ще бъде дадено при с. Новград, където четата слиза през нощта на 6 срещу 7 юли 1868 г. Паметта на героите ще бъде почетена с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя от участниците в похода. В рамките на събитието е предвидена богата културна програма, като акцентът е поставен върху провеждането на кратки исторически беседи. Маршрутът ще следва стъпките на четата. По традиция кулминацията на честванията ще бъде на връх Хаджи Димитър, известен и като Бузлуджа, където ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите. Там ще се проведе и възстановка, в която ще участват представители на патриотични организации от цялата страна.

Целта е по този начин да се отдаде почит пред хилядите наши сънародници, отдали живота си за свободата, териториалната цялост и възхода на България.

Инициативата се реализира с подкрепата на Сдружението на областните управители на Русе, както и туристическите дружества в региона.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук