Откриха африканска чума и в Русенско!

0
Беленчанин прибрал

Две огнища на африканска чума при домашни свине са открити в Русенско, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Единият случай е в лично стопанство в с. Ценово, в което се отглеждат 5 нерегистрирани свине, вторият – в беленското село Пет кладенци, в регистрирана фамилна ферма тип А, в която се отглеждат общо 19 прасета.

Взетите проби от свинете са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете. До този момент в област Русе не беше констатирано заболяването африканска чума при при домашни или диви свине, допълват от БАБХ.

Африканска чума е установена и в лично стопанство в село Българене, община Левски, след получен сигнал за съмнение за болестта. Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на заболяването.

Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3-километровата предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

БАБХ отново напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно.