Откриха африканска чума по свинете на километри от Русе

0
474

Ново огнище на африканска чума по свинете е било открито и овладяно само на 35 километра от Гюргево.

Това стана ясно по време на заседание на българо-румънска земеделска работна група. На територията на северната ни съседка е било намерено и мъртво диво прасе, пробите от което са положителни за заболяването. Това и непосредствената близост до Гюргево, който е на броени километри от Русе, създава още по-голямо безпокойство предвид факта, че именно дивите прасета са най-опасният преносител на заразата.

Към момента всички входно-изходни точки на общината са затворени, с изключение на една, на която се извършва дезинфекция на всички преминаващи превозни средства. От областна администрация коментираха, че се предприемат спешни мерки, за да се намали популацията на домашни прасета в Русенска област. По данни на областния управител Галин Григоров, в община Сливо поле вече всички домашни прасета са умъртвени доброволно от стопаните си. Очаква се това да се случи скоро и в другите общини в областта.

Припомняме, че умъртвяването на домашни животни беше препоръчано в началото на месец септември от Агенцията по безопасност на храните като превантивна мярка срещу разпространението на болестта. Според специалистите именно малките стопанства тип „заден двор“ са опасни за големите ферми. Само на територията на Сливополска община те са три и са разположени по права линия на около 10 километра една от друга.