Откриха академичен център на БАН в Русе

0
2204

centar_ban-otkrivane72Лентата на новата придобивка прерязаха председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, от председателя на парламентарната комисия по образование и наука проф. Ваня Добрева и от ректора на Русенския университет проф. Христо Белоев.

Националният координатор на националната мрежа от регионални академични центрове чл.-кор. проф. д.с.н. Димитър Димитров обясни, че за близо година и половина БАН е създал 14 регионални академични центъра в България. Една от основните им цели е да срещнат науката с образованието и с бизнеса.

“Получава се, тъй като за този кратък период БАН със своите поделения и институти има сключени повече от 40 договора”, обясни проф. Димитров.

Той каза още, че националната академична мрежа започва леко да се отваря и да прераства в интернационална. В подкрепа на думите си проф. Димитров посочи, че днес в Русе предстои да бъде подписан меморандум за сътрудничество между Регионалния академичен център и община Гюргево, а към центъра в Благоевград преди време са проявили интерес общини от Гърция.

В “Канев център” на Русенския университет ще се състои и форум “Зелената икономика и индустриалния бизнес”, посветен на 145-годишнината на БАН.