Откриха бобри в поречието на Русенски Лом

0
Снимки: личен архив на д-р Н. Коджабашев

Необичайно повалени дървета в поречието на река Русенски Лом доведоха до откритието, че в България има бобри – вид, смятан за изчезнал преди 2-3 века по нашите земи, пише „24 часа“.

Както много други открития и това станало случайно – по следи от жизнената дейност на животното – нагризани и повалени дървета, дири в меката кал- През 2020-а по време на оглед на територията си в поречието на Русенски Лом инж. Десислава Цвяткова установила липса на големи дървета, които предния ден забелязала. Решава, че има бракониерска сеч, взела подкрепление – Красимир Кръстев и Милен Игнатов – служители на ТП ДГС Бяла, и тръгнали да ги търсят. Когато стигнали до мястото на високите дървета видели, че трупите са там, но са необичайно конично отсечени – като прегризани. Докладвали случая в Лесотехническия университет, където д-р д-р Николай Коджабашев установил, че става дума за бобри.

За да се уверят учените поставили фотокапани, чрез които редкият бозайник бил заснет.

Смята се, че бобрите са изчезнали от нашите земи, а и изобщо от Южна Европа в началото на XVIII век. Европейците ги ловуват заради маслото от заданалната им жлеза – ценна суровина за парфюмерийната промишленост, и кожите им. Смята се, че по нашите земи са били избити за храна.

За появата им сега в България има две хипотези, казва д-р Коджабашев. Или това са потомци на заселени изкуствено по река Олт в Карпатите шведски бобри, или е ендемичен български вид, който досега не е докладван.

“Първоначално мислех, че по-вероятна е първата хипотеза, но междувременно получавам още сигнали от различни места и сега проверявам дали това не е ендемично животно”, казва д-р Коджабашев.