Откриват лаборатория за бързи тестове  на Дунав мост

0

До дни на гранично контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“ при Русе ще бъде разкрита манипулационна за бързи антигенни тестове.

Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция. През летния сезон туристическият поток е засилен, а също и много от сънародниците ни предпочитат да прекарат почивката си в родината при близки хора. Предстоят и редовни парламентарни избори. Много голяма част от минаващите границата не представят необходимата медицинска документация и подлежат на задължителна 10-дневна карантина, която могат да отменят до 24 часа след влизане в страната и представяне на отрицателен PCR или антигенен тест. По този начин се цели хората, влизащи в България да бъдат максимално улеснени и да не губят време в търсене на лаборатории в града или в населеното място, където отиват.

Освен това инспекторите от РЗИ – Русе, осъществяващи здравния контрол на ГКПП – Дунав мост, изпитват затруднение в своята работа, тъй като централната информационна система често блокира и уведомленията за карантина се налага да се пишат на ръка. Почти всички граждани, поставени под карантина, в рамките на 24 часа извършват и предоставят в РЗИ – Русе отрицателен антигенен тест и служители на инспекцията я отменят.  РЗИ – Русе няма специализиран отдел за граничен контрол, какъвто имат в структурите си здравните инспекции във Варна, Бургас, София и др. и това затруднява много работата на инспекцията, като ангажира човешки ресурс и допълнителни финансови средства. Отсъствието на тези инспектори допълнително натоварва другите служители. Откриването на лаборатория на Дунав мост ще улесни и служителите на РЗИ.

Тестовете ще се правят по желание на влизащите в България. Най-вероятно лабораторията ще работи от средата на следващата седмица, като ще бъде обслужвана от екип на Университетска болница „Медика Русе“. Изследването ще се заплаща по ценоразпис на лечебното заведение и ще става в рамките на максимум 30 минути. Манипулационната ще работи без почивен ден 24 часа в денонощието, включително събота и неделя.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили