Откриват в края на юни висящ мост над Дунав в Румъния

0
Снимка: Аджерпрес

В края на юни официално ще бъде открит висящият мост над река Дунав при град Браила – един от най-мащабните инфраструктурни проекти в страната през последните три десетилетия.

Това съобщават медиите в северната ни съседка, цитирайки вицепремиера и министър на транспорта.

Мостът трябва да свърже град Браила с намиращия се на отсрещния бряг град Мачин в окръг Тулча и по този начин да подобри транспортната свързаност между зоната на Галац-Браила и черноморските окръзи Тулча и Констанца. Местните медии определиха съобщението на министъра като „дълго очаквана новина“.

Това ще бъде последният мост над река Дунав преди вливането й в Черно море и четвъртият мост в румънския участък на реката. Съоръжението ще бъде най-големият висящ мост в Румъния и третият по големина в Европа, отбелязва в. „Евениментул зилей“. Изданието също така определя висящия мост при Браила като „най-високата конструкция в Румъния“ и „най-скъпия инфраструктурен проект, осъществен през последните 30 години“.

Мостът е част от експресния път Бузъу-Браила-Тулча-Констанца, планиран да бъде изграден в периода 2020-2030 г. и целящ да свърже северната част на областта Мунтения и южната част на областта Молдова със северната част на Добруджа, където се намира делтата на Дунав.

Стойността на договора е 2,375 милиарда леи (около 500 милиона евро) с ДДС. За целта са отпуснати безвъзмездни средства на стойност около 363 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие, които да бъдат използвани както за строежа на моста, така и на 23-те километра свързващи пътища, посочва Аджерпрес.

Румънските медии често наричат висящия мост при Браила „Голдън Гейт на Румъния“ или „Голдън Гейт над Дунава“. Дължината на моста е 1974 метра, от които 1120 метра е централният отвор, плюс два странични отвора от 489 метра на брега към Браила и 364 метра към брега на Тулча. Ще има четири ленти за движение на автомобилите и две ленти за движение на пешеходци и велосипедисти от двете страни.

За сравнение, известният мост „Голдън Гейт“ в Сан Франциско е дълъг 1970 метра, а централният му отвор е 1280 метра, отбелязват местните издания.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук