Отлагането на смъртта – съвсем реално бъдеще

0
300
Отлагането на смъртта – съвсем реално бъдеще

Следващият технологичен пробив се очертава да бъде отлагането на смъртта. Иновациите в науката за генома, „безсмъртието“, включващо носими технологии и продукти в т.нар. „уелнес“ пространство, може скоро да удължат здравословния човешки живот далеч над 100 години.

През следващото десетилетие ще се насочат огромни инвестиции към технологичната сфера, за да се забави смъртта на човека. Очаква се този пазар да достигне поне 600 млрд. долара до 2025 г., според една от големите инвестиционни банки на Уолстрийт.

Компании за секвениране на генома като Illumina, високотехнологични играчи като Alphabet и биотехнологични компании като Novartis обединиха разработките си и са на ръба на безпрецедентно подобряване на съществуването, казват анализаторите Феликс Трън и Хаим Израел от Bank of America Merrill Lynch (BofA).

Екипът на BofA изтъква пет ключови подтеми на този пазар, оценяван в момента на 110 млрд. долара: геномика; големи данни/AI здраве; бъдеща храна; безсмъртие и „Moonshot медицина“.

Очаква се геномиката да осигури „следващо поколение технологии за редактиране на гени, които предлагат потенциално революционен напредък в превенцията и лечението на болести“. Това включва предварителното изследване на болестите, разработването на лекарства и създаването на молекулярни тестове.

Напредъкът в изкуствения интелект (AI), съчетан с непрекъснато нарастващия брой здравни данни, трябва да помогне на изследователите да анализират патологията или изследването на причините и последиците от болестите през следващите години. Подобренията в технологията имат потенциал да намалят разходите, свързани със здравето, и да направят възможна прецизната медицина.

Компаниите Dow DuPont и WW International, според BofA, следва да наложат „редактирането“ на земеделските гени, както и по-здравословен начин на живот и потребление.

Темата за „безсмъртието“ се очаква да помогне за удължаване на живота, подобряване на човешката жизненост и за това населението на планетата да заживее по-свободно от болести. Тук се включват фирми за здравни технологии като Intuitive Surgical и Zimmer, които вече работят с Apple Watch.

Фирмите от т.нар. „Moonshot медицина“ (или тези, предлагащи революционни решения за здравеопазване)  включват геномни компании като Illumina и терапевти като Sangamo, Vertex Pharma и Neurocrine. Те работят за лечение на някои от най-трудните болести на човечеството, вариращи от кистозна фиброза до Паркинсон и Алцхаймер.

А новите възможности за прецизна медицина увеличават качеството и удължават продължителността на човешкия живот.