Отличиха най-добрите спортисти на Русенския университет

0

На тържество в Канев център най-добрите спортисти на Русенския университет получиха заслужени отличия за резултатите, постигнати през отиващата си 2022 т.

Домакини на събитието бяха ректорът академик Христо Белоев и ръководителят на Университетския спортен център проф. д-р Борислав Ангелов. Сред гостите бяха областният управител Анатоли Станев и заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев, както и множество преподаватели и общественици.

През изминалата година на Националната студентска универсиада и на Националните летни студентски игри възпитаниците на университета спечелиха 4 златни, 13 сребърни и 11 бронзовите отличия.

Шампион от Национална студентска универсиада стана отборът по футбол с треньор Камен Симеонов. Състезателката в плувните спортове Берна Велинова е носителка на четири сребърни медала – на 100 метра кроул, 100 метра гръб, 200 метра кроул и 200 метра съчетано плуване. Принос в постигнатите резултати в плуването има и Богомил Яковчев, който зае призовите четвърто и пето място на 100 и 200 метра гръб. Отборите по тенис на маса също постигнаха отлични класирания на универсиадата – бронзов медал за жените отборно, бронз за Огнян Тодоров в мъжката надпревара и бронзов медал за Огнян и Павел Цолов при двойките мъже. Респектиращи са и успехите в турнира по бадминтон – сребърен медал за Светослав Горанов в индивидуалната надпревара и бронзови медали в състезанията по двойки и в отборната надпревара. В леката атлетика Димитричка Великова е шеста на хвърляне на диск, а волейболистите са се класирали на осмо място.

Традиционно силно е било и представянето на състезателите в плувните спортове и на Националните летни студентски игри. Богомил Яковчев е завоювал 1 златен и 2 сребърни медала, а Берна Велинова – 1 сребърен и 2 бронзови медала. На много високо ниво са се представили и отборите на университета по тенис на маса. Златни медали са били за Огнян Тодоров в индивидуалната надпревара и Огнян Тодоров и Павел Цолов в надпреварата за двойки мъже. Със сребърни медали са се завърнали Константин Камбуров и Нурай Ниязиев в турнира за двойки мъже, Павел Цолов и Калина Христова в състезанието за смесени двойки и Ивелина Иванова и Адриана Иванова в надпреварата за двойки жени. Павел Цолов, Константин Камбуров, Ивелина Иванова и Адриана Иванова са завоювали бронзови медали и в индивидуалните състезания. В отборната надпревара тенисистите на маса заеха вторите места при жените и при мъжете. На очакваното високо ниво се представиха и състезателите в колективните спортове. Баскетболистите във формата 3х3 са заели престижните пето и седмо място съответно при жените и мъжете, а волейболистите, жени и мъже, достигнаха четвъртфиналната фаза на турнирите по плажен волейбол.

Високи постижения през 2022-а са постигнали и студенти на Русенския университет, които са участвали в състезания у нас и в чужбина, провеждащи се извън рамките на националните студентски първенства. Иван Банчев е спечелил сребърен медал в стрелбата с лък на европейското първенство в Лилешал (Великобритания). Той е многократен медалист от европейски шампионати, републикански шампион и национален състезател. Готви се за олимпийските игри през 2024-а в Париж. Габриела Димитрова отново стана шампион на държавното първенство по бокс и участва на световното и европейското първенства през настоящата година. Тя, която е двукратен медалист от европейски първенства, многократен републикански и балкански шампион, също се готви за олимпийските игри през 2024 година. Докторантът Павел Цолов (от няколко месеца преподавател в катедра Физическо възпитание и спорт) участва в Европейските университетски игри в Лодц (Полша) и достигна осминафиналите в силния турнир по тенис на маса. Николай Генов, национален състезател по коло-ориентиране  пък е завоювал сребърен медал на Националната купа „България-2022“ и е участвал в световното младежка първенство.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук