Отличиха победителите в конкурса Франц Шуберт

0

С концерт на лауреатите в Доходното здание на Русе беше закрит международния конкурс „Франц Шуберт“.

Въпреки пандемичната обстановка, в тазгодишното 13-ото издание на конкурса се включиха 50 музиканти от България, Румъния и Испания. Участниците бяха разделени в три възрастови групи и четири категории – пиано, класическо пеене, клавирни дуа и камерна музика.

На тържествения концерт бяха отличени и победителите в конкурса. Наградата за най-малък участник в конкурса бе присъдена на 10-годишната Мария Якша от Букурещ. 11-годишният Николай Цветков от Плевен грабна отличието за най-ярко артистично представяне в конкурса, а също и първо място в категория пиано сред участниците до 13-годишна възраст. Младият изпълнител стана носител и на наградата на името на проф. Лили Атанасова, осигурена от дъщеря ѝ Невена Койчева.

Във втората възрастова група първата награда спечели 16-годишняит Ангел Ялъчков от София. Той взе стипендия от Министерството на културата, както и парична награда от Ротари клуб – Русе. Той бе удостоен и с приза за най-добро изпълнение на творба на Франц Шуберт сред изпълнителите до 19 години.

В категория класическо пеене във втора възрастова група първото място отиде при 18-годишната Дари Бракалова от София, а в трета възрастова група призът получи 32-годишната Гергана Георгиева също от столицата. Паричната ѝ награда бе осигурена от Фондация Хермес – Линц, Австрия. Тя получи и наградата на Държавна опера – Русе, изразяваща се в участие в постановката „Ернани“ от Джузепе Верди.

В категория клавирни дуа първи награди не бяха присъдени. Втори във възрастовата група до 19 години станаха габровците Любомира Ангелова и Виктор Василев на 18 и 15-годишна възраст. В трета възрастова група второто място бе отредено за испанците Пилар Гонзалес и Алваро Вадило на 27 и 26 години.

В категория камерна музика във втора възрастова група първото място бе за клавирното трио Ана-Мария Узунова, Виктория Маринова и Наума Найман от София. Паричната награда бе осигурена от НПО „Детство мое България“. Те взеха и наградата за най-добро изпълнение на творба от Франц Шуберт в тази група. В трета възрастова група първото място отиде при Инес Симеонова и Гергана Иванова от София. Дуото получи и награда за най-добро изпълнение на творба от Франц Шуберт. Паричната награда бе осигурена от Фондация Хермес – Линц, Австрия.