На детски празник „Новинарник”

Отличиха ученици в конкурс за добрата новина

Автор:
2 юни , 2018  

Над 20 ученици получиха награди за първите си опити в журналистиката в навечерието на 1 юни – Деня на детето.  Това се случи на детски празник „Новинарник”, който събра победителите в конкурса „Добрата новина в моето училище, моя квартал и моя град” в сладкарница „Русчук”. Събитието беше заключително по проекта „Добрите, лошите и фалшивите новини в медиите и социалните мрежи: създаване на позитивни нагласи у учениците от основния курс към събитията от реалния живот; ранна превенция срещу негативното влияние на агресивните информации в печатните и електронни медии“ на Фондация „Бряг”. Проектът, който е първи по рода си в страната, се реализира по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе – град на свободния дух”, с подкрепата на Фондация „Еконт“.

Журито, представлявано от двама журналисти и педагог, избраха най-добрите ученически творби между 107 изпратени за конкурса текстове на ученици от 1 до 8 клас. Децата вдъхновено разказаха в съчиненията си за празници, състезания, благотворителни инициативи, за българските традиции и обичаи, за успелите деца на Русе.

Най-многобройни бяха младите новинари от Основно училище „Отец Паисий”, което е партньор по проекта. Много активни бяха и учениците от Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“. Не случайно и най-много награди отидоха при децата от тези две училища.  Сред наградените бяха още ученици от русенските училища „Йордан Йовков”, „Възраждане” и Националното училище по изкуствата. За приятна изненада на организаторите, в русенския общински конкурс се включиха и млади таланти от училища в други общини – от „Панайот Волов” – град Бяла и „Св. Св. „Кирил и Методий” – с. Ряхово.

Журито с удоволствие присъди две големи награди – на Анабела Цанкова,  осмокласничка в  Националното училище по изкуствата „Веселин Стоянов”, за новинарски материал, озаглавен „Един сънуван репортаж за CNN от Града на свободния дух” и на Иванил Любозаров Петров от 6Б клас от „Отец Паисий” за спортен репортаж със заглавие „Радостта от победата”.

Двамата победители в конкурса получиха таблети и прочетоха своите новини пред децата, учителите и родителите на тържеството. Още 23 участници взеха индивидуални награди, а 1А клас от училище „Йордан Йовков” получи колективен приз – топка, за общото си съчинение. Гостите на празника „Новинарник” бяха приветствани от управителя на Фондация „Бряг” Маргарита Трифонова, председател на журито на конкурса, която заедно със Стефка Тодорова, член на журито, раздаде наградите. Всички участници получиха грамоти, а най-интересните авторски новини бяха включени в сборник, издаден по проекта, в който партньори бяха още Регионална библиотека „Любен Каравелов” и Регионалното управление на образованието в Русе.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.