Отложиха финансовата „инжекция“ за БДЖ, търсят цялостно решение

0
Промени в движението на 14 влака

Правителството отложи решението, с което трябваше да бъдат одобрени допълнителни плащания от централния бюджет по бюджета на Министерството на транспорта за 2018 г. за предоставяне на възмездна финансова помощ на „Холдинг БДЖ“ ЕАД.

Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов след заседанието на кабинета днес.

В близките десетина дни трябва да намерим цялостно решение на проблема, каза министърът, като посочи, че се водят интензивни разговори с облигационерите. По думите му, целта е постигане на по-добър резултат за компанията по изтегления през 2007 г. облигационен заем. Водят се разговори за това дали е възможно да се постигне някаква отстъпка от страна на облигационерите. Горанов напомни, че само двадесет процента от разходите на железниците се покриват от това, което се плаща като цена за услуга, останалото се плаща от българския данъкоплатец.

В отговор на въпрос той каза, че е готов да подкрепи търг за нов подвижен състав на железниците при определени условия. Единственото ми изискване е решението на МС за този търг и за концесията за Летище София да са в един ден, заяви финансовият министър и изрази надежда до следващите две-три седмици правителството да разгледа концесията за летището.