Отложиха олимпиадата за 2021 година

0
64

Олимпийските игри в Токио, които трябваше да започнат на 24 юли, официално бяха отложени за 2021 година, съобщиха организаторите заедно с Международния олимпийски комитет (МОК). Причината е глобалната пандемия от COVID-19.

“В условията в момента и на основата на информацията, която беше предоставена от Световната здравна организация, президентът на МОК Томас Бах и премиерът на Япония Шиндзо Абе стигнаха до извода, че олимпийските игри в Токио трябва да бъдат отложени за следващата година, но ще се проведат не по-късно от лятото на 2021-а. Решението е взето, за да се гарантира здравето на спортистите и на всички участници в Игрите”, се казва в съобщението на МОК.

С една година ще бъдат отложени и Паралимпийските игри, които също трябваше да се проведат в края на това лято.

Заради световната пандемия от коронавируса в последните няколко дни редица нации обявиха, че няма да допуснат спортистите си до участие на олимпийските игри, ако те се проведат това лято. Сред тези, които обявиха искането си за отлагане, бяха Канада, Австралия и САЩ, а до края на деня се очакваше това да поиска и Великобритания.

До момента летни олимпийски игри никога не са се провеждали в нечетна година и са били отлагани единствено заради Първата и Втората световна война. Интересното е, че при втория такъв случай през 1940 година Игрите е трябвало отново да бъдат проведени в Токио.