Отнетото българско бебе в Германия остава извън семейството

0
250

7-месечното бебе Катерина, която беше отнета от социалните служби в Германия, остава извън семейството си. Тя ще бъде настанена в специален дом. Все пак майката ще може да се грижи за детето си, но в социалната служба, под надзор, реши съдът в град Винзен. На бащата е позволено да ги посещава, предаде NOVA телевизия.

Решението по делото не е окончателно, очаква се заключително медицинско становище. От външното ни министерство са осигурили становища и на български лекари. Медиите обаче нямат достъп до написаното в тях.

„Събраните веществени доказателства не позволяват еднозначно да се вземе решението. Целта е да се формира обективно становище по случая – има ли насилие над дете в семейството, начинът на предизвикване на травмите, евентуално виновно поведение”, обясни завеждащият консулска служба Даниел Данов.

Според адвокатка, която се занимава с международно семейно право, подходът на социалните в Германия е стандартен за Западна Европа.

„Цяла Западна Европа всъщност имат една и съща социална система, в която реагират при случаи и хипотези за деца, поставени в риск. А именно незабавно отнемане на детето от семейството, в случай, че говорим за заплаха за живота на детето”, обясни адвокат Йорданка Бекирска.

Детето беше отнето от семейството след преглед при лекар заради катастрофа. Тогава медици в Германия установили, че момиченцето има стар кръвоизлив в мозъка. Според разказа на майката социалните й обяснили, че такъв кръвоизлив се получава от разтрисане на главата на детето.