Отново опасно горещо време, предупреждават и за „кървав“ дъжд

0

Предупреждението за опасно горещо време остава в сила и днес в почти цялата страна, информират от Националния институт по метеорология и хидрология.

В сравнение с вчера обаче можем да определим времето като „прохладно“ – очакванията са за максимални температури не по-високи от 38° – 39°С.

След обяд, главно в планинските и източните райони, ще превали и прегърми. На морския бряг ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността през втората половина на деня, като главно по северното крайбрежие за кратко ще превали.

Метеоролозите предупреждават и за евентуален „кървав“ дъжд. Причината е горещият фронт, идващ от Африка с топъл и сух тропичен въздух, който носи със себе си и ситен пустинен пясък от Сахара, който се разпръсква във въздуха. При смесването на червеникавите песъчинки с дъждовните капки се поражда феноменът „кървав дъжд“.

Условия за такива валежи у нас ще има в четвъртък и петък. Тогава се очаква времето да се разхлади за кратко, като температурите могат да спадат до 26-27 градуса, но след това градусите бързо ще тръгнат пак нагоре. На места обаче ще има превалявания, придружени и от гръмотевични бури, които в отделни райони ще са доста интензивни.

зарядни станции за електромобили