Отпада забраната гражданите на ЕС да влизат в България

0
1183
31-годишна иракчанка

От днес отпада забраната гражданите на Европейския съюз и на страни по Шенгенското споразумение (включително Сан Марино, Андора, Монако и Ватикана) да влизат на територията на България.

Това се казва в заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Няма да бъдат поставяни под карантина влизащи в страната български и европейски граждани, когато те са заявили, че техният престой в страната ще е до 7 дни-

Така на практика се разрешава туризмът, който често попада в рамките на седмица. Отпада и забраната за карантина и за чуждестранните граждани в семейни взаимоотношения или във „фактическо съжителство с български гражданин“, както и за лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваващи на територията на Република България и членовете на техните семейства.

С 14-дневната карантина се разминават и водачите на автобуси, извършващи международен превоз на пътници, както и водачите на товарни автомобили, които извършват или приключват международен превоз на товари и стоки. Лицата, които не се поставят под карантина, както и лицата, които преминават транзитно през територията на страната, представят на органите на граничния здравен контрол декларация по образец, в която се задължават да спазват противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването на територията на България, както и, че са запознати с рисковете от заболяването COVID-19.

Всички останали лица се поставят под 14-дневна карантина в дома или в място за настаняване, което лицето е посочило.

Пълния текст на заповедта можете да видите ТУК