Отпускат близо 1,35 млрд. лв. за изграждането на още 134 км от АМ „Хемус“

0
573
Тръжни процедури за

Да се отпуснат допълнително близо 1,35 млрд. лв. за изграждането на още 134 км от АМ „Хемус“. Това реши правителството на днешното си заседание. Средствата ще са по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2018 г. и ще се използват за изграждането на 134,2 км от АМ „Хемус“ между Боаза до връзката с пътя между Русе и Велико Търново.

Сумата ще е от централния бюджет за 2018 г. С нея ще бъде осигурено изграждането на участъка, който е от изключително важен държавен и обществен интерес и за развитието на пътната инфраструктура в Северна България.

Общата дължина на АМ „Хемус“ от София до Варна е около 420 км. Изградени са участъците между София и Ябланица и от Белокопитово до Варна, които са общо близо 170 км. В момента се строят още близо 26 км от автомагистралата – 9,3 км в отсечката между Ябланица и Боаза и 16,32 км от п.в. „Буховци“ до п.в. „Белокопитово“.

Цялостното доизграждане на АМ „Хемус“ е основен приоритет в управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано със строителството на автомагистралата и осигуряването на бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна. Ще се съкрати времето за пътуване между столицата и третия по големина български град. Автомагистралата ще осигурява и връзка с пристанище Варна, което е ключово за търговията с Русия, Украйна и Турция.