Отстъпката за бензина остава, от февруари ще е само за хората с доход до около 1000 лева

0

Отстъпката от 25 стотинки на литър гориво ще продължи и през 2023 г., докато не бъдат подготвени следващите мерки, които да я заместят. Това заяви в интервю за БНТ министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

По думите му, средствата за нея ще се вземат от свръхпечалбите на „Лукойл“. Очакваните постъпления са между 700 и 800 милиона лева. Точната сума, която ще бъде преразпределена от свръхпечалбите на петролното предприятие, се определя от ясна формула, в която влиза и моментната цена на различните сортове петрол, поясни министърът

Новите мерки, които подготвя ведомството, предвиждат отстъпка да има само за хората с доход до около 1000 лева на месец. Те ще ползват и намаление за обществения транспорт. В момента се изработват техническите параметри на новите мерки като целта е те да влязат в сила от февруари. Предвижда се хората, които отговарят на критериите за отстъпката, да доказват това с документ, издаден от общините.

Според него удължаването на мярката и през януари не е нерегламентирана държавна помощ и не противоречи на изискванията на ЕС, защото е временна.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук