Отварят ГКПП „Дунав мост-изток“ до края на годината?

0
52
ГКПП

До края на годината построения преди близо 20 години и неизползван до момента ГКПП “Дунав мост – изток” ще бъде въведен в експлоатация.

Това стана ясно след срещата на служебния премиер Огнян Герджиков с директора на Гранична полиция в Русе комисар Димитър Чорбаджиев и с началника на митницата в града Венцислав Халаджов. Целта е да се увеличи пропускателната способност на съоръжението. По думите на Венцислав Халаджов, до края на годината трябва да мине обществената поръчка и зоната да бъде въведена в експлоатация. Стойността за привеждането й в съвременен вид е малко повече от 1 млн. лева, като парите са осигурени. Зона “Изток” ще поеме трафика на всички входящи автомобили в страната ни, а сега функциониращата зона “Запад” ще бъде само изход от България. По този начин ще се разделят потоците и ще се облекчи пропускателната способност на 60-годишния мост.

“При нас някой държи непременно да бъдат хартиени винетки, вероятно, защото печели от това. На този въпрос ще търсим решение, защото е срамота в 21 век да изоставаме от тези модерни технологии”. Така премиерът Герджиков коментира „болния“ от началото на годината проблем с винетките, които влизащите в България задължително трябва да закупят на пункта. „В това отношение изоставаме от румънците, които имат електронни винетки и с тях всичко става много по-бързо и е много по-модерно“ допълни проф. Герджиков.

Той каза още, че планират в края на март или в началото на април „с част от кабинета на Румъния и с българския кабинет да се съберем на кораб и да поставим за решаване проблемите между двете държави“. На срещата ще бъде поискано да се уеднакви пропускателната способност на всички пунктове между двете страни.

След срещата на Дунав мост проф. Герджиков посети Басарбовския скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски“, където беше посрещнат от русенския митрополит Наум.