Овцевъди от Силистренско искат да ликвидират стопанствата си, алармира кореспондентът на ТВН от добруджанския регион. Причината е липсата на работна ръка и ниските изкупни цени. Вносът на замразено агнешко също убива родните производители.
Вече втори месец стадото на Николай Илиев от Секулово е обявено за продан, защото работи на загуба. Разказва, че е принуден да продава на цена от 5 лв. живо тегло за килограм, а реалната е много по-висока.
„Трябва да е от порядъка на 6-7 лв. без ДДС, за да бъде рентабилно отглеждането на животните. За да направя агнето до 25 кг, там е и цената на отглеждането на овцата за цяла година, защото веднъж се агни, а 365 дни яде и пие вода, има и работници, на които плащаме“, каза Николай Илиев.
За отглеждането на животни има стандарти и е без значение дали това се случва у нас или в чужбина.
Традиция е по Великден и Гергьовден на трапезата да има агнешко, но на животновъдите им е забранено да продават трупно месо.
Фермерите имат и друг проблем – намирането на работна ръка. Това е и една от причините да продават животните си.
У нас се отглеждат все по-малко животни. В началото на 80-те години на миналия век са били 12 милиона. Днес техният брой е под 1 милион.