Пак обещаха в Русе да има музейна експозиция за ВМС

0
1151

Това е съгласувано с командването на военния флот, съобщи кметът на Русе Пламен Стоилов на съвместна пресконференция с командира на Военноморските сили /ВМС/ контраадмирал Митко Петев.

Контраадмирал Митко Петев припомни, че заедно със създаване на българския военен флот в Русе през 1879 г. в дунавския град е сложено началото на морското образование, на корабостроенето и кораборемонта, организирана е хидрографската служба, представителният духов оркестър на ВМС и важната за родолюбивите идеи институция – „Офицерско събрание“. Затова ВМС ще съдействат за създаване на музейната сбирка в Русе за военния флот чрез част от съществуващата сега музейна експозиция и с осигуряване на оръжие, излязло от употреба, каза контраадмиралът.

„Русе нюз“ припомня че същото обещание дадоха предшествениците на контраадмирал Петев – контраадмирал Минко Кавалджиев през 2008 г. и контраадмирал Димитър Денев миналата, 2014 г.

От Русе започнаха националните чествания на 136-ата годишнина от създаване на ВМС. По този случай кметът на Русе Пламен Стоилов награди отличили се военнослужещи.