Пак предлагат партийните субсидии да станат 1 лев

0
72
Партийните субсидии да станат 1 лев

Партийните субсидии да станат 1 лев. Предложение с такова съдържание е внесъл днес в Народното събрание премиерът Бойко Борисов. С него се предлага субсидията да бъде намалена, считано от 1 юли тази година. По думите му, спестените пари ще се дадат за строителство на детски градини и ясли.

Очакванията за икономиите в бюджета за тази година възлизат между 16 и 19 млн.лв., уточни финансовият министър Владислав Горанов.

Това е втори опит за въвеждане на субсидия един лев. След кампания, организирана от „Шоуто на Слави“, през май 2017 година ГЕРБ подготви такова предложение и го внесе за гласуване в народното събрание. През ноември същата година, обаче намалението на субсидията не мина през парламента. Така всички партии, получили над 1% от гласовете на парламентарните избори, продължиха да получават по 11 лева на глас

Малко по-късно с единодушие народните представители приеха на първо четене промени в Закона за политическите партии, които да прецизират правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия, както и да регламентират отношенията във връзка с прилагането на закона в предходни години. При така предложената промяна общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 млн. лв, като икономията би възлязла на 14,5 млн. лв., ако този начин на изчисляване на общия размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции бъде отнесен за периода от 26 май 2016 г. до изплатената към 30 април 2019 г. субсидия.