Пълен локдаун от понеделник в цялата страна за десет дни

0

Новото затягане на мерките влиза в сила в понеделник и ще продължи десет дни. Мерките ще важат за цялата страна, съобщи здравният министър Костадин Ангелов. Работа спират детски градини, ясли и училища. Дали те ще отворят след десет дни засега не е ясно.

Ще затворят всички заведения и ресторанти, игрални зали и казина, както и всички магазини, които не предлагат храни и са с площ над 300 кв. м. Няма да работят моловете и фитнесите. Забраняват се конференции и друг тип масови събирания. Затварят кина, театри, няма да има концерти. Допускат до 15 човека на празненства като сватби и кръщенета.

Образователният министър трябва да разпише график за онлайн обучение. Ще затворят и университетите.

Няма да има нито полицейски час, нито забрана за излизане от домовете.

„Може би изглеждаме непоследователни в очите на хората, които са разделени отново. Разделени са от посланията на псевдоескперти. Науката ни казва да не се страхуваме. Всички решения са били основани единствено и само на науката и практиката, каквато я виждаме в целия свят. Няма правилна рецепта за животоспасяващо лекарство на нито един народ. Ако ние сме последователни, вирусът не е последователен и ни изненадва. Има южноафрикански щам, има нигерийски щам, от няколко дни се говори и за френски щам, който не се хваща с PCR“, заяви здравният министър.

Според него това не е пълен локдаун, защото не се въвежда забрана за излизане, нито полицейски час.

„Аз не разбирам за какъв локдаун говорите, не всичко е затворено. Нека да стане ясно още сега“, каза Ангелов.

Запитан дали това ще е последната вълна на коронавируса, министърът отговори:

„Истината е, че не знам“.

Големият проблем с ваксинирането в България не е в първоначално поръчаните дози, а в доставките, каза още министърът. Той за пореден път подчерта, че според първоначалните разценки страната ни е трябвало да поръча много повече ваксини на обща стойност от 600 млн. лв. Взето е решение обаче да се вземат по-малко бройки. Изчисленията са били направени така, че да се ваксинират по около 600 хил. души на месец. Заради намалените доставки обаче планът се е провалил.

В момента премиерът Бойко Борисов води разговори на най-високо европейско ниво, за да се увеличат доставките към България, каза още Ангелов.

През последните две седмици има 94% ръст на новите случаи, обясни председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. По-големият проблем е скокът на смъртността. На двуседмична база той е 124%. Данните сочат, че България е на трето място в света по интензивност на нарастване на смъртните случаи. Пред нас са само Чехия и Унгария. На седмо място сме по увеличаване на случаите на дневна база. В Европа сме четвърти по този показател.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал