Пълно лунно затъмнение и „червена луна“ утре сутринта

0
433
Пълно лунно затъмнение и „червена луна“

Рано сутринта в понеделник ни очаква атрактивно астрономическо шоу – пълно лунно затъмнение и „червена луна“. По информация на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българската академия на науките, в 5 часа и 33 минути сутринта Земята ще започне да закрива Луната. Час по-късно, в 6 часа и 41 минути сутринта, ще настъпи пълната фаза на затъмнението. За да видите Луната сутринта, търсете я на Запад, съвсем близо до хоризонта.

Пълното лунно затъмнение ще може да бъде наблюдавано от Северна и Южна Америка, голяма част от Европа и Западна Африка през нощта на 20 срещу 21 януари, съобщи АФП. Затъмнението ще е пълно един час по данни на НАСА. През първия час тя постепенно ще бъде „изядена“ от ляво. Фазата на пълното лунно затъмнение ще е с около 45 минути по-кратка от тази на голямото затъмнение през юли 2018 г., което ще остане най-продължителното за 21-ви век.

По време на пълното лунно затъмнение Луната ще бъде доста близко до Земята. Пълнолунието и затъмнението почти съвпадат с момента на перигей на Луната, т.е. моментът, в който Луната е най-близко до Земята. Така че ще я виждаме малко по-голяма от обикновено.

През пълното лунно затъмнение Луната няма да стане невидима. Тя ще е червена, както при всички пълни лунни затъмнения. Това оцветяване се дължи на факта, че слънчевите лъчи няма да я достигат пряко. Вместо това малка част от червените лъчи ще бъдат филтрирани от земната атмосфера и отразени към Луната, което ще придаде ефект на „кървава луна“.

Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г. През това време обаче ще има частични лунни затъмнения.