Памет: 10 години от избора на дядо Неофит за патриарх

0
Негово Светейшество патриарх Неофит

Днес се навършват 10 години от избора и интронизацията на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той е третия в най-новата история на Българската църква, Български патриарх.

Дядо Неофит беше избран за Предстоятел на Българската православна църква на 24 февруари 2013 г. Негови конкуренти в избора бяха ловчанският митрополит Гавриил и покойният вече старозагорски митрополит Галактион. На първия тур никой от тримата кандидати не можа да събере необходимия брой гласове. Съгласно Устава на БПЦ след първия тур отпадна старозагорският митрополит Галактион, който събра най-малко гласове – 22 и беше проведен балотаж между митрополит Неофит и митрополит Гавриил. На балотажа за дядо Неофит гласуваха 90 души, за ловчанския митрополит Гавриил гласовете бяха 47.

Интронизацията на Негово Светейшество бе извършена в същия ден в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, в присъствието и молитвеното съучастие на всички митрополити от Светия синод, както и с представители от Поместните православни църкви

Близо година след интронизацията като глава на Българската православна църква дядо Неофит продължи да оглавява и Русенската епархия. На 23 март 2014 за негов наследник Светият Синод избра за митрополит на Русенската епархия Стобийски епископ Наум, който тогава беше главен секретар на Светия Синод.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук