Памет: 105 години от залпа на „Аврора”, поставил началото на диктатурата на болшевизма

0

Преди 104 години на 7 ноември (25 октомври стар стил) 1917 г. залп от оръдията на крайцера „Аврора” в руската столица Санкт Петербург възвестява началото на Великата октомврийска социалистическа революция.

Временното правителство е свалено от власт и е провъзгласена диктатурата на пролетариата. Октомврийската революция, която по своята същност е въоръжен преврат, се ръководи от партията на болшевиките, начело с Владимир Ленин. Тя довежда до създаването на Съветския съюз – първата комунистическа диктатура в света, както и първата от класическите тоталитарни системи на 20 век. На 8 ноември е създадено първото съветско правителство – Съвет на народните комисари, начело с Ленин.

До 1989 г. в страните от бившия социалистически лагер, а в бившия СССР до 1991 г., 7 ноември се отбелязваше като Ден на Великата октомврийска социалистическа революция с тържествен военен парад и масова манифестация. От 1996 г. до 2005 г. с указ на Борис Елцин, в Руската федерация се чества като Ден на съгласието и примирението, с цел обединяване на руското общество. От 2005 година датата 7 ноември отново започва да се чества като официален празник – “Ден на Октомврийската революция”.

И до ден днешен всяка година на Червения площад в Москва се провежда тържествен парад, в него участват привърженици на комунистическата идея, ветерани, детски и младежки обществени организации, войници от Московския гарнизон, като на трибуните се канят чуждестранни гости.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук