Памет: 11 години от избора на Патриарх Неофит

0
Негово Светейшество патриарх Неофит

На днешния ден преди 11 години Русенският митрополит Неофит беше избран за Патриарх Български и Митрополит Софийски от Патриаршески избирателен църковен събор в София.

Дядо Неофит беше избран за Предстоятел на Българската православна църква на 24 февруари 2013 г. Негови конкуренти в избора бяха ловчанският митрополит Гавриил и покойният вече старозагорски митрополит Галактион. На първия тур никой от тримата кандидати не можа да събере необходимия брой гласове. Съгласно Устава на БПЦ след първия тур отпадна старозагорският митрополит Галактион, който събра най-малко гласове – 22 и беше проведен балотаж между митрополит Неофит и митрополит Гавриил. На балотажа за дядо Неофит гласуваха 90 души, за ловчанския митрополит Гавриил гласовете бяха 47.

Интронизацията на Негово Светейшество бе извършена в същия ден в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, в присъствието и молитвеното съучастие на всички митрополити от Светия синод, както и с представители от Поместните православни църкви

Близо година след интронизацията като глава на Българската православна църква дядо Неофит продължи да оглавява и Русенската епархия. На 23 март 2014 за негов наследник Светият Синод избра за митрополит на Русенската епархия Стобийски епископ Наум, който тогава беше главен секретар на Светия Синод.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук