Памет: 167 г. от убийството на кап. Райчо Николов, паметникът му в Русе все още не е възстановен

0

На днешния ден се навършват 167 г. от убийството на кап. Райчо Николов, „момчето с кратунките“, което преплува Дунав от Русе до Гюргево, за да предупреди руските войски, разположени там, за готвено от турската армия нападение срещу тях.

Подвига си Райчо Николов извършва през 1854 г., когато е едва на 13-годишна възраст. Награден е с Медал „За усърдие“ (1854). По-късно завършва руско военно училище и служи в руската армия. Възведен в потомствен дворянин. През Руско-турската война е командир на I рота от IV Опълченска дружина. Участва в подготовката на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Убит е в Пловдив по време на извършване на Съединението на 6 септември 1885 година. Застрелян е пред днешната централна поща на града докато преследва корумпиран чиновник.

В Парка на младежта в Русе имаше паметник на Райчо Николов. В началото на 90-те години на миналия век обаче бронзовата скулптура, дело на известния русенски творец Никола Терзиев (Кольо Желязото) беше открадната от неизвестни и до този момент „събирачи на скрап“. За съжаление и до днес не се е намерила организация или личност, които да инициират възстановяването на паметника на незаслужено забравения герой.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук