Памет: 31 години от една от най-кървавите катастрофи в България, пътят Русе-Бяла все още е същият 

0
Катастрофата край Бяла през 2006 г. Архив ТВН

На днешния ден се навършват 30 години от една от най-кървавите катастрофи в България, при която загинаха 29 души. 

Инцидентът стана на 7 април, на пътя Русе – Велико Търново, край моста при гр. Бяла. Пътуващ от Букурещ за Истанбул автобус на турската фирма „Али Баба“ е застигнат от тежкотоварен автомобил „Шкода-Европа“. В момента на изпреварване срещу камиона идва друг автобус – „Чавдар“ на беленската фирма „Модул“. Камионът притиска с ремаркето турския автобус, който полита през перилата на моста от около 20 метра в реката и пада във водата на тавана си. В автобуса има 46 души – 43 пътници, от които 40 румънци и трима граждани от ОНД, трима турци – шофьори и водач на групата туристи. Загиват 29 души, основно румънци и украинци. 

Само 5 часа по-късно часа става втори инцидент – този път с крана, опитващ се да изтегли от реката останките на смазания автобус. Турски ТИР не се подчинява на сигнализацията на полицията да спре и с голяма скорост връхлита върху крана. Тежко ранен е кранистът. 

На 28 май 1996 година причинилият катастрофата при моста на Бяла шофьор Петър Комитов получава присъда от 6 години затвор и 3 години лишаване от право на управление. 

13 години по-късно при катастрофа в същия район загинаха 18 души… 

Пътят Русе-Бяла, който е част от европейския коридор №9, е сред „челниците“ в страната по инциденти и жертви. За съжаление обаче, плановете за изграждане на магистралата Русе – Велико Търново са все още „на хартия“. Преди дни започна изграждането на първите 76 км. В най-добрия случай изграждането на магистралата ще завърши след 2030 г. 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук