Памет: 35 години от началото на един от най-срамните епизоди в българската история

0

На днешния ден се навършват 35 години от началото на един от най-срамните епизоди в новата българска история – изселването на българските турци, наричано още „Голямата екскурзия“.

На 29 май 1989 г. Тодор Живков изнася голяма реч, в която подчертава българския произход на турците, но им дава правото да изберат дали да напуснат временно или завинаги България. Призивът на изявлението на Тодор Живков е Турция да отвори границата си за желаещите да се изселят български граждани, на които ще се даде тази възможност. Речта е излъчена държавните радио и телевизия. В официалната позиция на българските власти по отношение на масовото изселване на български турци и мюсюлмани се използва думата „екскурзия“, което провокира медиите от онова време да нарекат събитието „голямата екскурзия“.

На 3 юни турската държава отваря границата си и това довежда до мащабна миграционна вълна през летните месеци на 1989 г. Само след няколко месеца – в края на август (21 август), огромният поток от хора принуждава турската страна отново да затвори границата.

Това е един от най-срамните епизоди в новата българска история: прогонването на стотици хиляди български граждани в Турция. Само през трите летни месеца на 1989 една четвърт от територията на България е полуобезлюдена.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук