Памет: 35 години от протеста на майките с колички в Русе

0

На днешния ден се навършват 35 години от най-голяма екологична демонстрация в социалистическа България, наречена по-късно „Протестът на майките с количките“.

На 10 февруари 1988 г., около 14 часа, на централния площад в Русе, водени от майки с детски колички се събират близо 3000 души на протест срещу хлорните обгазявания от намиращия се на отсрещния бряг на Дунав химически завод „Верахим“.

Протестиращите обикалят площада, а когато научават, че в града е пристигнал членът на Политбюро и секретар на ЦК на БКП Гриша Филипов спират пред партийния дом и настояват за обяснение. Демонстрантите открито заявяват своите изисквания и претенции към управляващите, обвиняват ги в невъзможност да се справят с проблема и да защитят интересите на гражданите. Скандират „Нетърпимо е – спрете завода“, „Дайте ни чист въздух“, „Хлор – не!“, „Спрете завода“, „Живот за децата на Русе“, „Русе обречен град ли е?“, чуват се и призиви за демонтаж на комунистическата система.

ОтличиятаОрганизатори на протеста са 6 жени, служителки в общинска фирма „Паркстрой“  – Цонка Букурова, Дора Бобева, Вяра Георгиева, Стефка Монова, Евгения Желева и Албена Велкова

За смелата си постъпка през 2014-та те бяха отличени с орден „Стара планина” от президента Росен Плевнелиев, а през 2017 г. бяха обявени за „Почетен гражданин“ на Русе.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук