Памет: 44 години от „Българският чадър“ 

0

Днес се навършват 44 години от атентата срещу големия български писател и дисидент Георги Марков в Лондон. 

На 7 септември 1978 г. (рождения ден на Тодор Живков), Георги Марков е наранен в дясното бедро с отровна сачма от агент на тайните служби на комунистическа България. Покушението е извършено на „Ватерло“ в Лондон над река Темза до автобусна спирка, когато Марков отива към работното си място в Би Би Си. Писателят издъхва на 11 септември в лондонска болница.  

По света случаят се запомня като „Българският чадър“, а физическият убиец е агентът на българската Държавна сигурност Франческо Гулино, носещ псевдонима „Пикадили“.   

Георги Марков е един от най-популярните млади писатели и сценаристи в комунистическа България, един от галениците на социалистическата власт. Ползва се от личната протекция на Тодор Живков, член е на ловната му дружинка. През 1969 г. обаче напуска България, което предизвиква гнева на диктатора. След като емигрира на Запад, започва работа като радиоводещ в английските радиостанции Би Би Си, американската „Свободна Европа“ и германската „Дойче Веле“. В репортажите си той критикува и разобличава комунистическия режим в Народна Република България. 

Говори се че атентатът срещу Марков е подарък за рождения ден на Живков на 7 септември. 

Марков е автор на редица разкази, новели, романи, пиеси и сценарии, сред които „Мъже“, „Жените на Варшава“, „Аз бях Той“, „Портретът на моя двойник“, „На всеки километър“. Анализите му за лицето на социалистическата власт са събрани в емблематичната книга „Задочни репортажи за България“. 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук