Памет: 46 години от труса, взел над 1600 жертви, 110 от тях – в България

0
41 години

Днес се навършват 46 години от най-силното и с най-много жертви земетресение в Югоизточна Европа – земетресението във Вранча.

Свищов почете паметта на жертвите от земетресениетоНай-сериозно в България пострада Свищов, където трусът в 21,20 часа на 4 март 1977 г., с магнитуд 7,6 по Рихтер, взе 109 жертви. 27 от загиналите бяха деца. Общо загиналите в Румъния и в България са над 1600, повечето от тях в Букурещ.  В Русе жертвата бе една.

Сред останалите загинали има 11 служители на МВР, 6 учители, 15 инженери, 4 директори на институции и др. Труповете на загиналите хора са подредени в коридорите на местната болница за разпознаване от близките.

Съборени са жилищни блокове на ул. “33-ти свищовски полк”, общежитие на “Свилоза”, административната сграда на “Рудметал”. Сериозно е повредена търговската гимназия, училище “Димитър Благоев”, консервната фабрика, църквата “Св.Троица”, строена от Кольо Фичето.

Часове след земетресението милиция и военни от поделението в Белене започват операция по изваждане на пострадалите изпод отломките на сградите. Работата им се усложнява от продължаващите вторични трусове, някои от които също доста силни, от 3 и 4 степен.

От всяко мъртво тяло се изземват пръстови отпечатъци, чрез които след това се извършва неговата идентификация. Прегледите, направени от лекар патолог показват, че повечето от хората са загинали от задушаване.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук