Памет: 47 години от земетресението, взело най-много жертви в Югоизточна Европа

0
41 години

Днес се навършват 47 години от най-силното и с най-много жертви земетресение в Югоизточна Европа – земетресението във Вранча.

Свищов почете паметта на жертвите от земетресениетоОбщо загиналите в Румъния и в България са над 1600, повечето от тях в Букурещ. По официалните данни от това време жертвите в България са 110. Според някои изследователи обаче броят им е значително по-голям – близо 250.

Най-сериозно в България пострада Свищов, където трусът в 21,20 часа на 4 март 1977 г., с магнитуд 7,6 по Рихтер взе, според официалната статистика, 109 жертви. Блок №1 на ул. “Георги Матев” – 1 и общежитието на завод “Свилоза” се превъръщат в огромни ковчези. 27 от загиналите са деца. В Русе жертвата бе една.

Сред останалите загинали има 11 служители на МВР, 6 учители, 15 инженери, 4 директори на институции и др. Труповете на загиналите хора са подредени в коридорите на местната болница за разпознаване от близките.

Съборени са жилищни блокове на ул. “33-ти свищовски полк”, общежитие на “Свилоза”, административната сграда на “Рудметал”. Сериозно е повредена търговската гимназия, училище “Димитър Благоев”, консервната фабрика, църквата “Св.Троица”, строена от Кольо Фичето.

Часове след земетресението милиция и военни от поделението в Белене започват операция по изваждане на пострадалите изпод отломките на сградите. Работата им се усложнява от продължаващите вторични трусове, някои от които също доста силни, от 3 и 4 степен.

От всяко мъртво тяло се изземват пръстови отпечатъци, чрез които след това се извършва неговата идентификация. Прегледите, направени от лекар патолог показват, че повечето от хората са загинали от задушаване.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук