Памет: 70 години от смъртта на сатрапа, наричан „Бащата на народите“

0
вирус „Сталин”

На днешния ден се навършват 74 години от смъртта на Иосеб Бесарионис дзе Джугашвили, по известен като Йосиф Висарионович Сталин, наричан от партийните подлизурковци „Бащата на народите“.

За огромна част от хората по света, Сталин, заедно с Хитлер са най-лошите хора а земята. Основна разлика между Сталин и Хитлер е, че докато Хитлер воюва с други страни, Сталин избива собствения си народ.

Революцията през 1917 г. го отвежда до сърцето на властта. Скоро заема ключова позиция в обкръжението на Ленин, след чиято смърт през 1924 г. съумява да поеме контрола над партийния апарат. Взел властта в свои ръце, той започва решителна разправа с всякакви врагове – реални, измислени и потенциални… Той остава в историята, като един от най-опустошителните диктатори, убил милиони хора без угризения.

Броят на жертвите на Сталиновия режим е оценяван различно. Едно от най-ужасните неща, случили се под управлението на Сталин е Гулаг – затворнически лагери, където са били изпращани „враговете на работническата класа“, да бъдат лишени от свобода, осъдени на принудителен труд или екзекутирани. Ужасът на Гулаг е разкрит от Александър Солженицин, бивш затворник, който написва книгата „Архипелагът Гулаг“. Около 14 милиона души са били изпратени в тези лагери – от дребни престъпници, до политически затворници. Според историците, най-малко 3 милиона от тях са намерили смъртта си в тези лагери.

През 1933 г., Сталин създава т.нар. „Остров на канибалите“, който е толкова ужасяващ, колкото звучи. 6 000 души са изпратени на остров в Сибир, без храна и без шанс да избягат. Всеки затворник, опитал се да избяга е бил ловуван от охраната. За да избегнат глада, затворниците започнали да ядат мъртвите. По-късно се наложило да се убиват помежду си, за да оцелеят.

Счита се че при така наречения Гладомор, една от най-тежките национални катастрофи в украинската история, жертвите са не по малко от 7.5 млн. души. Гладът е предизвикан от политиката на съветското правителство начело с Йосиф Сталин.

В края на живота си Сталин подозира в заговор почти всички от старите си другари.

Сталин умира в официалната си резиденция, където пребивава в следвоенния период. На 1 март 1953 г. един от пазачите го намерил да лежи на пода на трапезарията. На сутринта на 2 март от пристигналите лекари е диагностициран с парализа на дясната страна на тялото. На 5 март в 21 часа и 50 минути Сталин умира. Според медицинския доклад, смъртта се дължи на мозъчен кръвоизлив в базалните ганглии.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук