Памет: 80 години от спасяването на българските евреи

0
Ден на спасяването на българските евреи

На 10 март отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи и почитаме паметта на жертвите на Холокоста. На този ден преди 80 години в резултат на съчувствието на българите, енергичната намеса на Светия синод, десетките петиции на граждански групи до правителството и Двореца се предотвратява депортацията на 48 хиляди български евреи към нацистките лагери на смъртта. Този безпрецедентен акт остава в световната история –  с него България дава вечен пример за хуманизъм и човешка солидарност.

Спасяването на евреите е едно от малкото исторически събития, които са дело на целия народ – от властта, през видни обществени фигури, Църквата и обикновените хора.

До депортиране не се стига – на 9-ти срещу 10-ти март 1943 г. в Пловдив е осуетено първото изпращане. Бързи действия от страна на четиримата: адвокат Иван Момчилов, пенсионирания професор Владимир Куртев, търговеца Асен Суичмезов и пловдивския народен представител Петър Михалев със закрилата на подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев, спират и последвалите опити.

Около 11 400 евреи от Беломорска Тракия и Македония обаче все пак са изпратени към „Треблинка“.

С решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. Десети март е обявен като Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството.

 

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук