Памет: Дунав мост празнува рожден ден, става на 70 години

1
Третият мост над Дунав

Първият български мост над река Дунав, Дунав мост край Русе, наричан още Мостът на Дружбата, днес празнува 70-и рожден ден.

Съоръжението e изградено за рекордно кратко време – 2 години и 3 месеца. Открито е на 20 юни 1954 година. Лентата прерязват ръководителите на двете държави Вълко Червенков и Георге Георгиу-Деж. Седмица по-късно, на 27 юни 1954 г., неделя, в 7.50 ч. по новия мост преминава първият товарен влак с 40 вагона, който доставя трактори „ДТ-54“.

Политическото решение за изграждането на моста се взема в средата на 1951 страните, когато страните членки на СИВ подписват в Москва протокол за построяване на „Мост на дружбата над река Дунав”. През декември същата година Съветският съюз подписва специално споразумение за участие в строителството на моста като страна, ангажирала се с неговото проектно, технологично и финансово осигуряване.  Говори се, че мястото на моста е определено лично от „Бащата на народите”. Легендата разказва, че в една късна вечер на декември 1951, в своята „Ближная дача“ в околностите на Москва Сталин категорично отхвърлил взетото вече през 1948 от правителствата на България и Румъния решение за мост между Гиген и Корабия с аргумента: „Никой не строи на празно място. Такъв мост трябва да се строи там, където има живот и да е близо до Русия”.

Мостът се строи под кодовото име стратегически „Обект 889“. В построяването му участват 11700 души, от които 7 000 румънци и 4 700 българи. За изграждането му тогавашното Министерство на транспорта създава Главно управление, което ръководи наетите Дунавска строителна секция, жп поддържане, трудови войски и завод „Георги Димитров“. По време на строителството на моста за пръв път в световната практика при мостостроенето се прилага нов начин за монтиране на сводови конструкции с големи дължини без междинни опори в река Дунав. Извършени са над 1 милион кубически метра изкопни работи, построени са две големи гари на българския и румънския бряг и комплекси свързани с тях постройки.

Мостът е с дължина 2 224 м и минава на 30 м над водата. Изграден е на две нива за железопътно и автомобилно движение. Средната му част е дълга 85 м и може да се повдига при преминаването на големи кораби. Металните конструкции на двете нива надхвърлят 30 000 тона. Архитектурното оформление е дело на арх. Георги Овчаров, а художественото – на украинския скулптор Михайло Парашчук.
Мостътът е част от европейския транспортен коридор №9. През последните години средно на година в през Дунав мост преминават по над 700 000 превозни средства, само в едната посока, което говори за необходимостта от изграждане на нов мост в района.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук