Памет: Германия капитулира

0

На днешния ден Германия подписва първия Акт за безусловна капитулация във Втората световна война.

Това става във френския град Реймс, където е бил върховният щаб на съюзническите експедиционни сили. От името на Главно командване на Вермахта безусловното предаване на германските въоръжени сили е подписано от генерал Алфред Йодл,. Уолтър Бедъл Смит подписва от името на Върховния командващ на съюзническите експедиционни сили и Иван Суслопаров от името на съветското висше командване. Френският майор-генерал Франсоа Севез подписва като официален свидетел.

Няколко часа по-късно Съветското висше командване възразява срещу него, защото Суслопаров не е овластен да подпише и че текстът се различава от предварително съгласувания. Генерал Айзенхауер незабавно се съгласява, признавайки, че актът на предаване, подписан в Реймс, трябва да се счита за „кратък инструмент за безусловно военно предаване“ и се ангажира да присъства с правилно акредитирани представители на германското Върховно командване за „по-официално подписване“ на подходящо изменен текст в Берлин на 8 май

Така, късно вечерта на 8 май в берлинското предградие Карлсхорст е подписан окончателният документ. Това става в 22:43 ч. по централноевропейско време на 8 май, което се пада 23:43 ч. в източноевропейската часова зона в която е България, но е в 00:43 ч. на 9 май по московско време.

По тази причина в САЩ и Западна Европа денят на капитулацията на Германия се отбелязва на 8 май, а в Русия и повечето бивши републики на СССР – на 9 май.

Капитулацията на Германия слага край на Втората световна война в Европа.

Тази война разори икономиката и върна обществено-икономическото развитие десетилетия назад. Затова датата 9 май може да се приеме като датата на „второто раждане“ на Европа.

 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук